Judovereniging Shihan Drachten is nu een JBN keurmerkclub!
Op 30 september ontving voorzitter Jan Wedman uit handen van Edwin Korenberg (clubaccountmanager JBN) het keurmerk van de Judo Bond Nederland, samen met een vertegenwoordiger van het sportbedrijf Drachten. Helaas kon hier niet veel publiek bij zijn gezien de aangescherpte maatregelen. Maar er is toch samen met de aanwezige judoka’s en begeleiders een klein feestje van gemaakt.
Edwin Korenberg feliciteert de club met het keurmerk en ligt toe: “er is door de club veel energie en moeite in gestopt om het keurmerk te behalen en het is mooi om te zien dat er clubs zijn zoals deze die zich inzetten voor een veilige en kwalitatief goede omgeving voor de judosport!”
Het bestuur heeft hier het afgelopen jaar hard aan gewerkt door allerlei zaken rondom het keurmerk te regelen. Zo is er op papier gezet waar de club staat en naar toe wil de komende jaren en hoe ze dat gaan doen. Ook zijn er protocollen omschreven omtrent pesten en seksuele intimidatie. Tevens hebben alle leraren een VOG en zijn zij gediplomeerd JBN leraar. Kortom; de club zorgt voor veiligheid en kwaliteit op en rondom de mat. Daar hechten ze als club veel waarde aan. “De club is trots dat we nu een JBN keurmerk club zijn!” geeft Jan Wedman aan.
Een stukje geschiedenis; Sensei Geert Pruis (29 april 1934 – 20 november 2018) heeft begin jaren 80 judovereniging Shihan opgericht. Hij heeft hier zelf 25 jaar les gegeven. Ook na die tijd is Pruis altijd betrokken gebleven als adviseur en vrijwilliger. Pruis was trots; trots op de vereniging en zijn judoka’s. Hij accepteerde en waardeerde iedereen op zijn eigen manier. Normen, waarden en respect voor elkaar stonden bij hem hoog in het vaandel. Het mooie is dat een van zijn leerlingen, Cees Roest, nu de hoofd judotrainer is en daarmee die aanpak voortzet.
Jan Wedman; “ook nu staat er bij Shihan een positieve en vriendelijke sfeer met een gezonde balans tussen discipline en plezier voorop. Shihan is dan ook een kleine, gezellige vereniging waarbij plezier belangrijker is dan prestatie. Een judoka die zijn eigen grenzen verlegt heeft bij ons al gewonnen. Het verbeteren van de motoriek, leren omgaan met respect voor elkaar en examenvrees wordt spelenderwijs aangeleerd. Ook hebben wij een groep unieke judoka’s waar we aangepaste judolessen voor verzorgen. Het is geweldig om te zien hoe een beperking omgezet kan worden in een mogelijkheid.”