We staan in de krant: Rondom Drachten

Geen anderhalve meter op de judomat

DRACHTEN – Ondanks dat het coronavirus nog steeds onder ons is, hoeven sporters tijdens wedstrijden en trainingen geen anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Dat zou ook wel heel lastig zijn, zeker voor contactsporten. Daarom mogen de judoka’s van Judovereniging Shihan in Drachten op de mat wel met elkaar trainen. In de kleedkamers moeten ze echter wel weer afstand houden. We spraken met Jan Wedman, voorzitter, over deze gekke situatie.

Op 13 mei was het een klein beetje feest bij Judovereniging Shihan. Dat was de dag dat de judoka’s weer aan de slag mochten. Weliswaar op een andere mat die speciaal voor de gelegenheid buiten op een sportveld is gelegd, maar desalniettemin mochten ze los. Eerst was het de beurt aan de jeugdleden, maar sinds juni mogen ook volwassen leden beginnen: “Iedereen had zin om weer te beginnen,” vertelt Wedman. Niet dat ze stil hadden gezeten hoor, de judoclub uit Drachten had namelijk video’s opgenomen en gepubliceerd op hun website zodat hun leden thuis fit konden blijven.
Sinds kort mogen de judoka’s ook weer binnen trainen, maar daarvoor moest natuurlijk wel veel geregeld worden: “Sportbedrijf Drachten heeft ons enorm geholpen. Zij hebben onder andere met ons mee gedacht over regelgeving in de zaal, zodat iedereen die niet op de mat bezig is wel duidelijk weet wat de bedoeling is. In de kleedkamer is het bijvoorbeeld wel de regel dat iedereen anderhalve meter afstand houdt.” Daarnaast hielp Sportbedrijf Drachten ook met andere zaken: “Zo hebben ze bijvoorbeeld de waterleidingen doorgespoeld toen we ze weer mochten gebruiken. Aan zulke zaken denk je niet gelijk, maar die hebben natuurlijk ook een tijd stil gestaan, ook hebben ze desinfectie materiaal verzorgt in de hal van de sportzaal.” De judoclub, die inmiddels 58 leden telt, kan inmiddels dus wel weer trainen. Op de mat hoeven zij geen afstand te houden, maar van de mat wel. Daarom raadt het bestuur aan om thuis om te kleden en te douchen. Ouders zijn nog steeds welkom, maar liever niet in de zaal: “Het is grappig om te zien dat nu veel ouders zich realiseren dat ze die tijd heel goed kunnen gebruiken om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Het komt hen eigenlijk wel handig uit. ”De trainingen gaan wel door, maar de judoclub heeft de examens, waarbij leden een hogere band of slip kunnen behalen, wel verplaatst naar begin volgend jaar. Wedman: “We zijn er toch 2 maanden uit geweest en er is amper getraind. De eerste examens zijn weer in januari, dan heeft iedereen goed kunnen trainen.”
Ondanks het corona virus heeft de vereniging hun ledenaantal niet zien slinken: “We zijn zelfs aan het groeien. In de zomervakantie zijn we doorgegaan met trainen en hebben we een aantal sportclinics gegeven en op sociale media promoten we onze vereniging. Iedereen zonder corona klachten mag ook gewoon een keer mee trainen. We vragen dan wel even om contactgegevens achter te laten, zodat we ze kunnen bereiken, mocht er een bron- en contactonderzoek komen.” Ook in de toekomst zullen er weer diverse clinics worden gegeven, onder andere voor het Gomarus College en ook op een school met speciaal onderwijs. Bij Judovereniging Shihan is er namelijk ook een groep voor kinderen en volwassenen met een beperking.
Ook zijn ze hard bezig om het JBN Keurmerk te mogen ontvangen van Judo Bond Nederland. “Dat was wel even hard werken. Alles moest bestuurlijk goed in elkaar zitten, er moest een anti-pestprotocol opgesteld worden, een meerjarenbeleidsplan en alle trainers hebben een VOG aangevraagd. Binnenkort mogen we het keurmerk in ontvangst nemen, een mooie aanwinst voor de club waarmee we uitstralen dat we een goede en professionele vereniging zijn.”
Meer informatie: www.shihan-drachten.nl
Klik om het online artikel te lezen op deze link.